tisdag 23 februari 2010

Marigt wäwwe...

Bilden och texten nedan är från min gamla hemsida som jag hade på en server i Åtvidaberg 1996...


Jag har slutat. Inte att nyttja tobak eller sprit. Det smakar fortfarande bra, jag kan kontrollera behovet och vet om jag vill ha mer eller mindre. Det skulle nog inte fungera att sluta med det.

Livet har faktiskt dystra stunder och en och annan cigarett tillsammans med lite whiskey sitter inte helt fel. Att sluta med saker som alla andra skippar ligger liksom inte i min natur.

En del kanske tycker att jag skaffat mig extrema vanor men det skiter jag i. De antar att denna grej kommer att tyna bort och att jag kommer att misslyckas. Ibland tror jag att de vill mig ont. De retar sig vid de stunderna som jag missbrukar svenskan.

Ni kanske har kommit underfund med vad jag slutat med. Bland det marigaste jag hittills gjort i mitt liv. Begriper du vad jag talar om. Inte?

Jag har slutat att tala och skriva vissa vokaler. De som har flera prickar och den som har en ring, och som av den anledningen ger orden en annan betoning. Vokaler som uttalas annorlunda och som man inte kan skriva utan att lyfta pennan. Jag talar om de tre sista vokalerna i alfabetet.

Det startade faktiskt redan i fjol. En bautastor ask ramlade ner och krossade min motordrivna Jonsered. Helt enkelt massakerade den. Jag blev djupt besviken, rent av skitarg.

Min brorsa, som jobbar i skogen, fixade en begagnad en med turbo till ett bra pris. Grannarna, och naturligtvis mina barn och min fru, undrade naturligtvis vad jag sysslade med. Fullt varv och ett herrans liv mitt i natten. Jag kapade ner allt som stod upp runt huset.

Numera blir det inte tal om att plocka egen frukt. Jag har bara plommon kvar. Vid landet tog jag en spade och vips fick jag bara potatis, (tidiga och sena), jordgubbar, sallad och persilja kvar. De ringde efter folk som kom i vita rockar. De ville sy in mig. Bara av den anledningen att jag jobbat mitt i natten. Precis som detta skulle vara ovanligt. Det har min fru gjort i flera decennier. Ingen har protesterat mot detta.

Det marigaste har inte varit att skriva ord utan dessa vokaler. Knepigast har varit att tala. Man skall hela tiden ta fram synonymer från minnesbanken bakom pannbenet. Omedelbart, annars kan ju omgivningen tycka att jag har blivit alldeles tokig.

Samtidigt som jag har ett ord i munnen skall jag jobba med att hitta ett passande som uttalas straxt efter detta. Att kunna massor av ord sitter inte helt fel, och med ledning av dessa bilda meningar som har betydelse och skapar ett intresse till lyssnande. Leta i huvudet efter de perfekta formuleringarna och sedan uttala dessa. Det tar en liten stund och man blir bringd till att koncentrera sig.

Ni kanske vet att man inte skall torka sig i baken innan man skitit. Samma sak med talet och tanken.

Svordomar till exempel. Jag har blivit lenare med dessa. Ord som “satan”, “tusan”,  och andra mindre extrema ord kommer numera ur min mun.

I jobbet funkar det bra. Undervisa inom automation och jobba med pneumatik, datorer, programmering med mera har alltid varit min starka sida. Inte att prata eller skriva. Det mesta handlar om att motivera och se till att eleverna fattar vad de sysslar med.

Visa dem hur de finner kunskap. Inga problem med det. Under fikarasterna har mina kollegor accepterat mina vanor och numera slutat att testa mig. Under hela mars, april och maj har de annars sagt saker till mig och framtvingat ett snabbt svar. Jag har koncentrerat mig ett par sekunder och sedan sagt hela meningar utan att misslyckas. Man vill ju visa att man har kurage.

Om telefonen ringer kan jag ju inte strunta i att svara. Ibland vill de prata med Leif, Janne, Thomas, Stefan, Johan eller en som har Sundberg som efternamn. Jag klarar mig allt. Inga problem. Jag ropar efter dem och de svarar.

Denna tuffa utmaning att bara sluta att tala och skriva med dessa tecken har faktiskt sina goda sidor. Jag var nere i Holland i slutet av april och fick tag i en dator. Man vill ju maila ibland och jag hittade ett perfekt tangentbord. Jag var ju van att jobba utan dessa svenska tecken. Eleverna som jag har i java-kursen fick ett mail som de begrep och jag kunde glatt jobba vidare med examinations-projektet.

En annan dag var jag i Konsum, Edsbruk. Jag var ute efter en gammal billig extraprislimpa. Snopet fick jag se att de var slut! Raskt gick jag till de som bageriet nyss levererat, alldeles varma och mjuka. Jag tog en till kassan och sa: “Spara denna till imorgon”. Nu kunde jag garanterat finna en gammal limpa en annan dag....

Stundtals har det varit mycket tufft. Men inte tufft nog. Jag har av den anledningen beslutat att rationalisera bort en bokstav till. Bokstaven “i”.

Man kan sluta med detta. Det tar mycket av egna krafter men det ska klaras – oavsett vad folk nu ska tycka. Det kan vara mycket annorlunda att tala utan dessa tecken. Ponera att det vankas folk som skall komma hem och provsmaka mat. Kanske rent av skrapa faten. En Volvo parkerar och klockans klang talar om att de hamnat hos oss. Jag tar handtaget, trycker ned detta och skakar huvudet emedan jag uttrycker ett allvarsamt “kom ej ut”.

Fortfarande brottas man med den andra bokstaven som har en punkt, konsonanten som kommer före "k". Sedan ska jag ta bort u och y. Men man kan nog klara detta med. Man kanske bara har behov av a, e och o.

Jag har provat att jobba med ord och kan forma haranger med enbart dessa tecken.

Kan man avvara tecknet “e”? Kan man skapa sammanhang av ord som har bara “a” och “o”. Kan man fatta att att bara vara Ankarabo och roa andra. Hata ABBA och oroa alla. Ooa halva natta.

Tala bara “a”? Bara laga pannkaka. Sakna annat. Vara van att snacka? Klara av att skratta?

Nä, jävlar i mig. Hur mycket man försöker så är det jättesvårt att skriva och uttala ord som inte innehåller några vokaler. Vårt språk är alltför värdefullt för att missbrukas. Dessutom så är jag trött på att häva i mig vatten när jag älskar öl.

Lübeck
99.06.01

Nils Karlsson

Skojar jag...

Vad får mig att leta efter underfundiga svar?
Vad får mig att leta efter ironin i tillvaron?

Varför försöker jag att vara rolig?
För när är man rolig? Ja inte är det när man själv skrattar.

Visst, jag vet att jag har ett bra ordförråd och jag älskar att utnyttja detta. Jag kan uttrycka mig.

Om jag vetat bättre när jag var ung så hade jag säkert blivit Ambulansförare eller Brandman. Så att jag kunnat utnyttjat min snabbhet i ett utryckningsfordon. Fast då kanske jag inte kunna utnyttjat min svada mot de som har sveda eller är svedda.

Vad kommer detta ifrån? Att hela tiden "leta" efter tokiga saker att säga.

Det värsta - eller bästa - jag varit med om var när jag spelade innebandy för något år sedan. På jobbet med lärare och annan personal anställda på skolan.

Efter jag duschat och sitter med bar överkropp så säger Mats; "Det syns att du är släkt med Viran". Jag fattade inte vad Mats menade och då jag inte svarade spontant så sa han: "Dina blodådror, du har ytliga som din farmor".

"Känner du Nisses farmor?", sa Uffe, en annan av innebandyspelarna. "Elvira, hette hon", sa Mats, "Nisses farmor är min frus mormor".

"Jag trodde din fru kom från Borås", sa Uffe.

Det var då jag blixtsnabbt imponerade på mig själv och sa:

"Men inte långt ifrån för hennes pappa heter Göte Berg"...

Vad får man sådant ifrån? Hur är en hjärna konstruerad till att - som om det skulle vara inövat - värka fram något så underfundigt. På ingen tid alls.

Han heter så, Göte Berg. Gift med min faster, som är kusins mamma och min rektors fru.

Uffe fatta noll, speciellt eftersom Mats bara skrattade och satte upp tummen i luften som ett bevis på att han tyckte att det jag sa var roligt.

Vad får man allt ifrån?

Göte Berg var rolig. Kommer ihåg det från jag var liten. Han nöp oss i näsan, skoja med oss. Alltid glad. Så vill väl alla vara...

Ibland kommer elaka saker från min mun. Som missförstås för att de som hör vad jag säger har inte samma humor som jag. På jobbet var det en lärare som var tjurig för att han bara fick en halv baguette då han kom sent till vårt gemensamma fika. Då sa jag "att du ska väl inte ha mera eftersom du jobbar halvtid". Han gör det för att han har problem. Han blev inte glad - då alla skrattade. Jag kände att jag passerade gränsen för han hade inte samma humor som jag.

Någon vecka senare så skulle vi ha personalfest och en annan jobbarkompis ville ha någonstans att bo och frågade mig om jag kunde koppla bort larmet i vårt fikarum så att han kunde sova på soffan. Det var ju en fråga ut i luften att "Finns det någon som skulle kunna tänka sig att erbjuda en sängplats den där kvällen". Bosse bor i Hultsfred och jobbar politiskt för Centern. Så jag sa: "Gå ur Centerpartiet och bli Folkpartist. De märks ju inte". En av mina kollegor står med på Folkpartiets listor och tyckte förstås att jag var elak och nedvärderade honom speciellt - då alla skrattade. Jag kände att jag passerade gränsen för han hade inte samma humor som jag.

Ibland så ger man kommentarer på Facebook som man borde ha hållit inne med. Man kan missförstås. Det som jag ser som roligt oroar andra. Pinsamhet uppstår. "Menar han detta helt seriöst?". "Driver med mig eller skojar han?". "Faan också, andra kompisar läser detta och de känner inte Nisse - vad ska de tänka?".

Jag vet inte vad de tänker men det borde jag ha tänkt på - innan jag skrev. Jag är för snabb, kanske...

I Facebook och på en blogg kan den som skrev inlägget ta bort kommentarer. Censurera liksom. Bara släppa fram positiva kommentarer - sådana som inte stör. Men få utnyttjar detta. Man munhuggs istället. Med ironiska ;) eller tjuriga :(

Igår tog jag för första gången bort en egen kommentar. För jag kände att jag passerade gränsen för hon hade inte samma humor som jag.

Man kanske skulle behöva en ironisk coach. En som filtrerar bort elakheter - sådant som kan missuppförstås - och bara släpper igenom humor. Vad nu detta är?

En gång satt jag i UAE och lyssnade på Sveriges Radio över Internet. Stephen W Hawking besökte KTH och programledaren sa - live i P3 - att "ska man kunna tro på vad denne man säger om var gränsen till Universum finns då han inte ens kan hitta till toaletten utan hjälp". Det var för elakt. Många protesterade för inte ens i Sverige kan man driva med handikappade. Svart satir är inte humor i landet lagom...

Man får inte skoja om människor som råkat in i ett handikapp. Då är man handikappad själv. Om man vitsar och säger att "har du hört om den där dementa dentisten som använde pepsodent i stället för kaviar på sin smörgås" - så är man elak. Rent av dum...


Man får inte skoja om människors hudfärg och säga "har du hört varför svarta luktar illa? För att även blinda ska kunna hata dom". Sådant säger man inte. Får inte. Man får inte ens säga att jag hörde en historia om svarta och lukt och sedan säga att det är förjävligt så de får till det. Då har man ju berättat och man kan missförstås. Omgivningen kan tro att man är rasist. Och de som känner mig vet att det är jag inte. Jag känner många färgade och de är som oss.

Samma sak med historier om M*****d. Man kan inte dra historier om "när Ahmed dog och frågade efter M*****d och Jesus sa att han är med Gud - och då gick Ahmed dit och frågade efter M*****d och Gud ropade: "M*****d, Tea for two, please". Sådana historier kan man inte berätta. Då får man kanske oväntat besök. Muslimer skojar man inte med eller om. De har ingen humor. Man får inte ens säga att jag hörde en historia om M*****d som Guds betjänt och sedan säga att det är förjävligt så de får till det. Då har man ju berättat och man kan missförstås. Omgivningen kan tro att man är rasist. Och de som känner mig vet att det är jag inte. Jag har ju jobbat med araber som är muslimer och de är som oss - ja nästan...

Eleverna tycker säkert att jag är jobbig. Jag ironiserar och drar anekdoter och ibland ett skämt för fjärde femte gången. Det vet ju att om man ska ha ett bra betyg så ska man göra som lärarn säger och säger han något som kanske är roligt så skrattar man.

En del elever är inte roliga. En del är t.o.m. oroliga. För några år sedan hade jag en elev som var jättejobbig. Han störde mig. Ifrågasättande på ett mycket konstigt vis. Andra lärare sa detsamma. Jobbig kille. En dag gjorde han sig dum och ifrågasatte det mest elementära. "Men, jag har ju förklarat detta för flera veckor sedan", sa jag. "Hur har du kunna jobba på sedan dess om du inte förstått".

Han sa att jag inte förklarat tillräckligt grundligt. Att jag inte kollat om alla förstått. Jag frågade runt om det vara några andra som inte förstått men det var bara han. Någon sa "Lägg av". Många av de andra suckade. Han försökte driva med mig inför klassen. Han hade gjort detta många gånger med andra lärare..

"OK", sa jag, och började förklara på ett mycket grundligt övertydligt sätt. Jag ritade på tavlan. Jag ritade en strömbrytare. Jag förklarade symbolen och sa att om man sluter brytaren så kommer det att finnas en möjlighet för strömmen att flyta och om man bryter den så - ja det är därför den heter strömbrytare. Ett batteri, en lampa och en strömbrytare hade jag ritat på tavlan - samt lite streck som symboliserade ledningarna. Detta borde han ha begripit. Han hade en strömbrytare framför sig, vars funktion han inte förstod. Som han hade använt många gånger. Detta var en lektion för en 7-åring men framför mig satt en flinande 17-årig gymnasielev.

När eleven fick allt detta förklarat för sig, inför klassen som skrattade, så blev han förstås förnärmad. Kände sig utsatt. Kränkt. Han sa det. .

Jävlar tänkte jag. Kränka elever får man inte och vill man inte. Jag sa; "Men jag har sagt detta förut men inte så grundligt. Du måste börja att tänka själv, Försöka, Experimentera. Som i alla andra kurser som du läser i skolan. Du är väl ingen fågelunge", sa jag, "som jag ska mata hela tiden". "Du måste börja lära dig själv - hur man lär sig".

"Kallar du mig för fågelunge", sa han då. "Nej", sa jag, "tvärtom. Jag sa: du är väl ingen fågelunge".

"Det där är ironiskt sagt", sa han då.

"Ironi, förstår du dig på ironi? Det är bra, för ironi är faktiskt ett mått på att man är intelligent", sa jag.
Killen tittade på mig och sa ingenting.Han kanske kände sig lite smart...

Det var då jag bildligt talat nöp honom i näsan med ett leende. Jag fick honom svarslös, eftersom jag fortsatte: "Tyckte du att detta var ironiskt sagt?"

Jag fick ingen anmälan på mig - men sanningen att säga så var jag faktiskt

lite o-rolig...